
Bekappen
Wij bieden begeleiding bij het zelf bekappen voor paardeneigenaren die de cursus hebben gedaan of gaan doen. Indien nodig kunnen wij de eerste bekapping voor u doen, zodat u daarna de hoeven kunt bijhouden. Jantine bekapt al meer dan tien jaar haar eigen paarden en die van anderen. Heeft veel ervaring opgedaan met veulens en jonge paarden toen ze een paar maanden na haar studie werkte op een paardenfokkerij. We houden onze kennis up to date en volgen regelmatig bijscholingen. Recent bijvoorbeeld een cursus over hoefbevangenheid door Chris Politt, specialist op dat gebied uit Australië. Thuis staat een complete bibliotheek met alle boeken die op hoevengebied te vinden zijn, waaronder ook wetenschappelijke literatuur. Sinds 2008 hebben we zo'n 300 cursisten opgeleid om zelf de hoeven van hun eigen paard te onderhouden, met de cursus natuurlijk bekappen van www.paardnatuurlijk.nl
Hoefproblemen
Als er problemen zijn met de hoeven, bijvoorbeeld hoefkatrolontsteking, hoefbevangenheid, overgang van ijzers naar blootsvoets kunnen wij uw paard bekappen. Jantine heeft al meerdere paarden en pony's weer op de been gekregen die afgeschreven waren of zelfs het advies inslapen hadden gekregen. Hoefbevangenheid en hoefkatrolontsteking hoeven niet het einde te betekenen! Met een goede bekapping en een juiste huisvesting en voeding is het overgrote deel van de hoefproblemen op te lossen.
Gebitsverzorging
Jantine heeft een opleiding gedaan voor paardengebitsverzorger. De opleiding is gelijkwaardig aan de opleiding in de VS. Er wordt uitgegaan van de driepuntsbalans, waarbij de druk wordt verdeeld over het kaakgewricht, kiezen en de snijtanden. Om een goede occlusie (mate van sluiting van de kiezen), moeten de snijtanden bijgewerkt worden zodat een goede balans ontstaat tussen kiezen en snijtanden. Dit is alleen mogelijk met degelijk elektrisch gereedschap. Wij werken met het materiaal van PZ-technik uit Duitsland en met sedatie om een optimaal resultaat te krijgen.
Omdat wij voorstander zijn van bitloos rijden maken wij géén bitseats en trekken wij geen wolfskiezen. Bij bitloos rijden is dit niet noodzakelijk en zou er onnodig onnatuurlijke ingrepen aan het gebit worden gedaan. Onze werkwijze is gericht op een zo optimaal mogelijke verwerking van ruwvoer, omdat wij er van overtuigd zijn dat een paard onbeperkt toegang moet hebben tot ruwvoer en krachtvoer onnodig is en zelfs schadelijk voor de darmflora.
Achtergrondartikel "Gebitsverzorging bij paarden, natuurlijk!"
Mestonderzoek
Desgewenst kunnen wij bij een behandeling van hoeven en/of gebit ook ter plaatse een mestonderzoek uitvoeren. U weet dan of het nodig is om het paard te ontwormen. Wij zijn voorstander van ontwormen met chemische middelen, maar wel met beleid en dus niet standaard ontwormen maar op basis van mestonderzoek.